Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 17 czerwca 2025 06:56
Reklama Wieliszewskie Wianki 2025

Jak wybrać noże kuchenne i jak je ostrzyć?

Jak wybrać noże kuchenne i jak je ostrzyć?
noz-kuchenny
Dobrze wyposażona kuchnia ułatwi nam proces gotowania i sprawi, że bez problemu będziemy mogli bez większych problemów przygotowywać nawet najbardziej skomplikowane dania. Podstawowym narzędziem kuchennym są noże. Odpowiednio wybrane umożliwią nam pokrojenie nawet najbardziej twardych składników potraw.



 

Obecnie na rynku możemy znaleźć różnorodne noże sprzedawane zarówno pojedynczo jak i w zestawach. Różnią się one materiałem wykonania, rękojeścią i kształtem. Przed dokonaniem zakupu dobrym pomysłem będzie dokładnie zapoznać się z modelami ostrzy i asortymentem oferowanym przez producentów.


Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość noży i wygodę podczas ich używania jest materiał z którego zostały one wykonane. Jeśli zakupimy noże cechujące się słabym jakościowo tworzywem będą one szybko się tępiły, łamały i z pewnością nie będziemy z nich zadowoleni. Można wyróżnić noże walcowane i wykuwane. Noże walcowane są wykonane z arkusza metalu, cechuje je niska cena, ale niestety jednocześnie mała odporność na zniszczenia. Noże te są słabo wytrzymałe i często się łamią i tępią.


Znacznie bardziej odporne na intensywną eksploatacje są noże kute. Zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej bądź węglowej. Oba rodzaje są dość twarde i odporne jednak niekiedy mogą występować problemy z ich ostrzeniem. Obecnie na rynku można znaleźć także noże tytanowe, jednak są one bardzo drogie, oraz noże porcelanowe, które mimo że posiadają przystępną cenę, są kruche i łatwo je złamać. Zdecydowanie najdroższymi i zarazem najlepszymi jakościowo nożami są te wykonane ze stali damsceńskiej. Są one niezwykle trwałe, odporne na uszkodzenia, jednak ich cena może sięgać nawet dwóch tysięcy złotych.


Kolejnym parametrem, na który musimy zwrócić uwagę podczas zakupu noży jest twardość ich ostrza. Najbardziej solidne noże swoją twardością przekraczają wartość 50 HRC. Kolejnym aspektem jest ostrość. Dzięki niej możemy z łatwością przecinać nawet bardzo twarde produkty spożywcze bez strachy, że nasz nóż utknie lub złamiemy ostrze. Dobry nóż powinien łatwo wchodzić w produkt i dać się z niego wyciągnąć bez szarpania.



Wybór noży kuchennych jest tym łatwiejszy, im więcej wiemy o ich możliwościach i budowie.


Ostatnim elementem, na który zwracamy uwagę, zwłaszcza urządzając nową kuchnię, to wygląd i kolor rękojeści. Uchwyty zazwyczaj są wykonane z tworzyw sztucznych lub z drewna. Najlepiej jeśli będą miały ergonomiczny kształt, który umożliwi nam wygodny uchwyt. Rękojeść nie może nam się ślizgać w dłoni i wypadać.


Musimy się zdecydować czy chcemy zakupić komplet noży czy pojedyncze sztuki. Jeśli nie chcemy wydawać pieniędzy na rozbudowany zestaw, komplet składający się z 4 noży zdecydowanie wystarczy podczas codziennego gotowania. Podstawowym nożem będzie nóż szefa kuchni, dzięki nim pokroimy mięso i warzywa. Dobrym pomysłem będzie posiadanie osobnego noża do chleba i małego nożyka do obierania. Jeśli w naszej diecie znajduje się dużo ryb warto przemyśleć zakup noża specjalnie przystosowanego do filetowania. W zależności od wybranej marki czy ilości noży w zastawie ceny mogą znacząco się różnić. Za komplet 4 noży możemy zapłacić zarówno w granicach 150 zł, ale decydując się na droższą alternatywę kwota ta może osiągnąć granicę nawet tysiąca złotych.


Sięgając po noże kuchenne znanych marek, przez co będziemy mieć pewność, że nasz zakup będzie słuszny, a same noże posłużą nam latami. Popularnymi markami produkującymi dobrej jakości noże jest Fiskars, Tefal oraz Koziol. Firmy te funkcjonują na rynku dość długo, co jest gwarantem, że produkty przez nie oferowane są chętnie kupowane, a klienci są zadowoleni.


Warto zaopatrzyć się także w ostrzałkę. Klasyczna ostrzałka to ta w formie kamienia. Kamienie ostrzące różnią się od siebie kształtem, geometrią i powierzchnią tarcia. Najpopularniejsze są kamienie płaskie i te o przekroju owalnym w kształcie długiej pałki. Szorstkość naszej osełki powinna być odpowiednio dobrana do noża i materiału z którego został wykonany. Ostrząc nóż dokonujemy ruchu „pod włos” i pamiętamy o ostrzeniu obydwu stron krawędzi tnącej


Pamiętajmy, że dobrze dobrany nóż jest ważnym elementem kuchennego wyposażenia, który znacząco wpłynie na komfort codziennego gotowania.


Jeżeli szukasz wyłącznie profesjonalnych noży, odwiedź stronę sklepu Mensa Home, w którym zamówisz zarówno całe komplety jak i pojedyncze sztuki.


 

Podziel się
Oceń