Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 16 czerwca 2025 14:33
Reklama Wieliszewskie Wianki 2025

Grill – nieodłączny element udanej imprezy

Grill – nieodłączny element udanej imprezy
grill
Zachęceni pierwszymi promieniami słońca coraz chętniej wychodzimy z domów. Jest to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, zabawy, odpoczynku a także spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Nie bez przyczyny restauratorzy, którzy posiadają ogródki w okresie letnim odnotowują wzrost zysków. Jeśli jednak wolimy sami przygotowywać posiłki dobrym rozwiązaniem będzie zakup grilla.

 



Półki supermarketów uginają się od wszelkiego rodzaju sprzętów do grillowania. Są to głównie urządzenia węglowe, gazowe i elektryczne. Przed podjęciem decyzji o kupnie warto jednak poznać zalety każdego z nich.

Grill węglowy


Grill węglowy to najpopularniejsze rozwiązanie. Głównie za sprawą łatwej dostępności oraz niskiego kosztu eksploatacji. Źródłem energii takiego grilla jest węgiel drzewny, który w wyniku procesu spalania wytwarza żar niezbędny do upieczenia produktów. Entuzjaści charakterystycznego aromatu wędzonego mięsa z pewnością docenią to rozwiązanie - podczas podgrzewania tłuszcz spływa na rozżarzone węgle i tym samym rozsiewa charakterystyczny zapach.

Nie jest to niestety najlepsze rozwiązanie dla osób niecierpliwych, bowiem sam proces rozpalania trwa dość długo.

Grill gazowy


Kolejnym rodzajem jest grill gazowy, który jest niewątpliwie szybszy w działaniu od swojego poprzednika. Zasilany jest zazwyczaj gazem ziemnym. Pomiędzy nogami grilla znajduje się półeczka - miejsce na butlę gazową.

Największą zaletą tego urządzenia jest szybkość działania oraz łatwość czyszczenia. Fani zdrowej żywności powinni wybrać to rozwiązanie, ponieważ mięso przygotowane na grillu gazowym nie wchłania tak dużo rakotwórczych związków, jak to z grilla węglowego.

Grill elektryczny


Jeśli nasz budżet pozwala nam na nieco większe wydatki, możemy zainwestować w grill elektryczny. Zważając na rosnące ceny energii elektrycznej jest sporo droższy nie tylko w zakupie, ale również w eksploatacji. Jednak jego niepodważalną zaletą jest możliwość grillowania w pomieszczeniu, a więc również podczas złej pogody.

Grill jednorazowy


Jeśli nie jesteśmy fanami smażonego mięsa i tylko czasami mamy ochotę na potrawę z rusztu wystarczy nam grill jednorazowy. Składa się z niewielkiej tacki wykonanej z aluminium i papieru wypełnionej rozżarzonymi węglami. Zasada działania jest podobna jak w grillu węglowym. Na wierzchu tacy mamy prowizoryczny ruszt z cienkich metalowych drucików, na którym układa się mięso lub warzywa.

Należy jednak pamiętać, że jest to grill jednorazowy - nie sprawdzi się więc w przypadku większej liczby gości.

Grill murowany


Właściciele domów z ogrodem mogą pozwolić sobie na stacjonarny grill murowany wykonany z kamienia. Z pewnością będzie służył przez długie lata a także spełni funkcję dekoracyjną w ogrodzie. Dużym minusem takiego rozwiązania jest brak mobilności oraz wysoki koszt budowy.

Gdzie grillować?


Podczas planowania imprezy należy zwrócić uwagę w jakich miejscach jest to dozwolone.

Niestety, nie każdy jest posiadaczem ogrodu lub działki, gdzie spokojnie mógłby oddać się przyjemności grillowania. Nie występują bowiem żadne regulacje zabraniające tego typu czynności na własnym terenie. Inną kwestią jest zachowanie porządku publicznego, więc jeśli planujemy zaprosić większą liczbę gości, warto wcześniej poinformować o tym sąsiadów. Zwłaszcza w sytuacji, gdy dana impreza ma być z udziałem alkoholu i głośnej muzyki.

Nie istnieją też żadne ogólnokrajowe przepisy zakazujące grillowania na balkonach czy tarasach, ale zazwyczaj regulują to wewnętrzne przepisy wspólnoty mieszkaniowej. Nie powinno więc nas dziwić, gdy do naszych drzwi zapuka straż miejska lub policja. Funkcjonariusze mogą nałożyć na nas mandat nawet w wysokości 500 zł. Warto zwrócić uwagę, jakie rodzaje urządzeń są zakazane w regulaminie - może okazać się, że akurat mniej uciążliwe urządzenia elektryczne są dozwolone.

Na grilla najlepiej wybrać się w plener. W niektórych lasach czy parkach znajdziemy specjalne miejsca przeznaczone do grillowania. Zazwyczaj znajdują się one na polanach, gdzie ryzyko wystąpienia pożaru jest niższe. W większości parków grillowanie jest dozwolone, ale przed rozpoczęciem imprezy należy zapoznać się z przepisami obowiązującymi na danym terenie. Warto też zwrócić uwagę, czy w danym momencie nie obowiązują obostrzenia związane z występowaniem suszy. W takim przypadku wzniecanie ognia wiąże się z podwyższonym ryzykiem pożaru.

Materiał przygotowany przez eksperta portalu GetHome.pl

 

 

Podziel się
Oceń