Kuźnia Kurpiowska w Pniewie nierozłącznie związana jest ze Stowarzyszeniem Puszcza Biała – MOJA MAŁA OJCZYZNA; kultywuje się w niej kurpiowskie tradycje Puszczy Białej, między innymi kulinarne
Kilka dnie temu, w pniewskiej chacie, Halina Witkowska, szefowa KUŹNI, artystka – rękodzielniczka wraz z etnografką Sylwią Słojkowska – Affelską przygotowywały dania charakterystyczna dla zanarwiańskiej ziemi – szare kluski i ogniataki zwane też ognietakami. Różnią się kolorem, kluski szare są... szare, bowiem do ciasta dodaje się surowe tarte ziemniaki, a ogniataki – białe – zawierają ziemniaki gotowane. Oba dania wybornie smakują okraszone skwarkami i omaszczone.
Panie testowały przygotowane przez siebie potrawy, których przepisy już pod koniec bieżącego roku znajdą się w publikacji o smakach Puszczy Białej. Czy będą tam również przepisy na fafernuchy i pampuchy, trudno powiedzieć, ale i fafernuchy, i pampuszki dobrze są już znane pułtuszczanom bywającym w KUŹNI i czytającym liczne publikacje o Puszczy Białej.
Zdjęcia zaczerpnięte z FB pniewskiej Kuźni Kurpiowskiej – dziękujemy. GMD