Zapraszam do kuchni:
● 2 duże patisony
● 1kg mielonej łopatki wieprzowej
● 2 marchewki
● 2 pietruszki
● 2 małe cebule
● 200g żółtego sera
● 100g koziego sera
● 5 gałązek tymianku
● 10 listków bazylii
● 2 ząbki czosnku
● butelka przecieru pomidorowego (750ml)
● sól i pieprz
● olej
Patisony kroimy na pół, wydrążamy pestki i część miąższu. Musimy zachować formę, dlatego nie możemy zostawić samej skórki, bo inaczej patison się rozpadnie. Warzywa razem z czosnkiem i miąższem kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i dokładnie rozdrabniamy łyżką. Kiedy mięso całkowicie się zetnie wlewamy przecier. Zmniejszamy ogień o minimum i dusimy pod przykryciem przez godzinę. Na końcu dodajemy posiekane zioła. Jeżeli sos będzie za rzadki to zdejmijcie przykrywkę i duście jeszcze koło 15min., żeby woda odparowała.
Farsz na patelni, a my wracamy do patisonów. Doprawiamy lekko solą i pieprzem, smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez 20min.
Zrobiliśmy obróbkę wstępną, później patison dojdzie razem z mięsem i będzie miękki. Rozkładamy farsz po równo na patisony, posypujemy serami i wkładamy do piekarnika na 30min.
Danie jest gotowe kiedy sery się roztopią i zrumienią. Smacznego♥☺.
instagram.com/niebez_kozery22
Wyświetl ten post na Instagramie