Kaczka na romantyczny wieczór. Jak to mawiają „przez żołądek do serca” - kaczka, którą na pewno zaimponujecie
Danie nie jest skomplikowane, ale wymaga trochę czasu. Zaczynając od marynowania mięsa i kończąc na pieczeniu.
Porcja dla 2 osób:
- udko z kaczki - 2 sztuki
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- duża szczypta tymianku
- pistacje 50g
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Wrzucamy do miski sól, pieprz, majeranek i czosnek niedźwiedzi i nacieramy kaczkę, przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki.
Buraki kroimy na ćwiartki, podlewamy olejem i dokładnie zawijamy całość folią aluminiową.
Zamarynowane udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.
Mięso i buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 1,5h. Po tym czasie wyciągamy buraki i sprawdzamy kaczkę, jeżeli mięso nie odchodzi od kości włóżcie je jeszcze na 20 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy tymianek i zgniecione ząbki czosnku (w całości). Kiedy tymianek zacznie się smażyć dodajemy buraki i smażymy przez jakieś 10 min na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodajemy miód, mieszamy całość przez 2 min do skarmelizowana się miodu.
Wykładamy wszystko na talerz wykańczając danie posiekanymi pistacjami. Dla lepszego smaku podlejcie całość tłuszczem z kaczki - im więcej tłuszczyku tym lepiej.
Instagram: niebezkozery22