Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 22 czerwca 2025 21:13
Reklama Wieliszewskie Wianki 2025

ZRÓB SOBIE GRYCAKI. NA WIGILIĘ

Przepis na to smaczne danie, postne, poznaliśmy w licznym gronie podczas kulinarnych warsztatów bożonarodzeniowych w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w KAMIENICY przy Rynek 13
ZRÓB SOBIE GRYCAKI. NA WIGILIĘ
grycaki3
Prowadziła je szefowa Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie Halina Witkowska. A co podała do degustacji? Pierożki na słodko z makiem i rodzynkami, kapustę z grzybami i olejem, śledź w oleju z cebulką i kotlety gryczane, tzw. grycaki.Do ich przygotowania należy ugotować pięć torebek kaszy gryczanej i jedną ryżu lub kaszy jęczmiennej (do wyboru)*. Następnie do gorącej jeszcze kaszy dodać sześć wiejskich jaj; na każdą torebkę jedno oraz przesmażone pieczarki, starte na grubych oczkach; także dwie duże cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju. Jeszcze sól i pieprz do smaku. Masę wyrobić; jeśli jest zbyt luźna, dodać bułki tartej.

Kotleciki formować mokrą ręką, nadawać im kształt wrzeciona (spójrzcie na zdjęcie). Kłaść na talerz wysypany tartą bułką i dokładnie obtaczać. Smażyć w gorącym, dość głębokim oleju rzepakowym do uzyskania brązowego koloru. Odkładać na papierowy ręcznik.

I gotowe. Kotleciki można podawać z sosem grzybowym z drobno pokrojonymi grzybami.

***

W Internecie znajdziecie wiele przepisów na kotlety gryczane; z różnymi dodatkami, nawet z białym serem, ale z doświadczenia wiemy, że kotlety przygotowane według przepisu pani Haliny są najsmaczniejsze.

***

UWAGA*. Składniki tu podane są orientacyjne. Prowadząca warsztaty przygotowywała kotlety dla licznie zgromadzonych pań.

Grażyna M. Dzierżanowska












Podziel się
Oceń