Powiat pułtuski reprezentowała grupa pań z KOŁA PNIEWIANKI w Pniewie w GMINIE ZATORY. Co panie zaprezentowały jury konkursu?
– Będziemy prezentować kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem suszonych grzybów, polane sosem z borowików z naszego Pniewa. Do tego będziemy serwować surówkę z białej kapusty z marchewką i koperkiem. Na popicie mamy podpiwek – powiedziała TYGODNIKOWI Agnieszka Szajczyk, która wraz z przewodniczącą Zofią Drabczyk, Izabelą Zawadzką i Dorota Linką stanowiły konkursową grupę. Panie prezentowały się doskonale, ubrane w białopuszczański strój ludowy.
Konkursowe danie PNIEWIANEK to wynik współpracy KOŁA z Kuźnią Kurpiowską w Pniewie, a dokładnie z szefową Haliną Witkowską, która kulinaria Kurpi Białych zna jak mało kto. Właśnie grycakami, czyli kotletami z kaszy gryczanej i sosem grzybowym panie zabłysły podczas II etapu konkursu i zdobyły PIERWSZE MIEJSCE, tym samym weszły do ostatniego etapu zmagań.
Ewa Leszczyńska, dyr. ZSCKR w Golądkowie: - Jesteśmy tu gośćmi, podziwiamy gospodynie z różnych KÓŁ, które do Winnicy przyjechały z bogactwem dań tradycyjnej kuchni, niesamowite bogactwo. Jestem pod wrażeniem – degustujemy, oglądamy...Trudno wyrokować, które KOŁO jest najlepsze, poziom jest podobny.
Zwyciężczyniom sukcesu pogratulował szef MRiRW Henryk Kowalczyk.
Kazimierz Dzierżanowski