Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 26 czerwca 2025 06:44

Grzybiarz myli się tylko raz

Grzybiarz myli się tylko raz
grzyb
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w Siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20 trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby. Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy, w godz. 8.00-10.00
ABC GRZYBIARZA

- Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.

- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.

- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.

- Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.

- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.

- Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.

- Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku Sławomir Biesiekierski


 

Podziel się
Oceń