"Wielkanoc w Golądkowie" to wspaniały konkurs cieszący się dużym powodzeniem wśród gimnazjalistów z naszego terenu
08.04.2015 15:30
gol3
W tegorocznej edycji stanęli w szranki w dwóch kategoriach: tradycyjna potrawa wielkanocna i stroik wielkanocny. Pracowali w trzyosobowych zespołach, wkładając w przygotowywane cuda całe serce i mnóstwo pracy. W konkursie wystartowali uczniowie publicznych gimnazjów z Gzów, Nasielska, Dzierżenina, Winnicy, Świercz oraz Zespołu Szkół w Cieksynie i Zespołu Placówek Oświatowych z Gołymina Ośrodka. Ich pracę oceniało jury w składzie: Łukasz Bartosiak starszy kucharz hotelu Narvil, Paweł Kuźmiński koordynator obsługi gastronomii w hotelu Narvil, Andrzej Kołodziejczyk z Agencji Rynku Rolnego i autorka tego artykułu, reprezentująca Tygodnik Pułtuski. Punktowanie było naprawdę trudne, bo wszyscy młodzi artyści sztuki kulinarnej i ci wykonujący stroiki wielkanocne wykazywali się ogromnym zaangażowaniem, świetnie ze sobą współpracowali, a końcowe efekty ich pracy były poezją dla oka i podniebienia. W kategorii tradycyjna potrawa wielkanocna niepokonani okazali się uczniowie Publicznego Gimnazjum w Dzierżeninie, którzy w perfekcyjny sposób przygotowali kaczkę z sosem żurawinowym i wykwintnymi dodatkami. Na drugim miejscu uplasowali się gimnazjaliści ze Świercz, rozkładając jurorów na łopatki wspaniałą tartą zieloną ze szpinakiem. Brązowy medal przypadł drużynie z Zespołu Szkół Nr 3 w Cieksynie za pyszną zapiekaną białą kiełbasę z oryginalnymi dodatkami.
Stroiki wielkanocne również zachwycały pomysłowością i starannością wykonania. Najwyższe noty dostał imponujący Poranek Wielkanocny przygotowany przez uczennice Publicznego Gimnazjum w Gzach, II miejsce przypadło zespołowi z Publicznego Gimnazjum nr 1 w Nasielsku za Wielkanocny Ogródek, trzecie dostali gimnazjaliści ze Świercz, autorzy Wielkanocnego Cuda.
Atrakcyjne nagrody dla zwycięzców przygotowało stowarzyszenie EKO- GOLĄDKOWO przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. J. Dziubińskiej w Golądkowie, a dodatkowe jurorzy - przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego i panowie z hotelu Narvil.
Obszerna relacja fotograficzna na naszym profilu facebook.