Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 czerwca 2025 15:11
Reklama Wieliszewskie Wianki 2025

GRZYBIARZ MYLI SIĘ TYLKO RAZ

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20 trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby. Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy od godz. 8.00- 10.00
GRZYBIARZ MYLI SIĘ TYLKO RAZ
grzyby
JAK ZBIERAĆ GRZYBY?
- Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
- Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.
- Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
- Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Pułtusku
Sławomir Biesiekierski

Podziel się
Oceń