Promocja "SMAKÓW..." zgromadziła w CENTRUM wiele pań, wiadomo, smaki, kuchnia, przepisy dań to domena kobieca, a i książka powstała dzięki paniom: Sylwii Słojkowskiej-Affelskiej (tekst) i Halinie Witkowskiej (opracowanie przepisów). I tekst, i przepisy czyta się naprawdę z przyjemnością i z dużym zaciekawieniem. Bo oto wchodzimy w świat Kurpi, świat, którego już nie ma. Też do kuchni, która serwowała potrawy, o których niektórzy pułtuszczanie słyszą po raz pierwszy.
Przez jaki pryzmat została przedstawiona w publikacji białopuszczańska kultura materialna? Radosław Lolo, prof. AFiB Vistula, redaktor naukowy "SMAKÓW PUSZCZY BIAŁEJ..." podaje, że "przez to, co i jak jadali ludzie, przez pory spożywania posiłków, celebrowanie kulinarne świąt rodzinnych i religijnych, symboliczne znaczenia nadawane poszczególnym posiłkom czy nawet tylko produktów".
Warto mieć tę pozycję w swojej kuchennej bibliotece – to morze wiedzy o zanarwiańskim ludzie i ich jadle.
A na zdjęciu p. Monika i p. Anna, też panie AUTORKI książki.
GMD














