Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 17 czerwca 2025 11:43
Reklama Wieliszewskie Wianki 2025

PERŁA W NASZYM POWIECIE

PERŁA W NASZYM POWIECIE
IMG-20240929-WA0016

Ważnym wydarzeniem od blisko ćwierć wieku jest konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, który rozstrzygany jest w każdym z województw i zakończony honorowym odznaczeniem w postaci nagrody Perła 2024.
Nagroda ta jest przyznawana za najlepszą potrawę bądź produkt, jest to najbardziej prestiżowa nagroda doceniająca pracę i poświecenie dla wspólnego dobra, promowanie wartości związanych z tradycją kulinarną, podkreśla te produkty, które niewątpliwie zasługują na ocalenie od zapomnienia. Jak do tej pory tylko nieliczni mogą poszczycić się tak zacną nagrodą w naszym województwie, a w powiecie pułtuskim ten zaszczyt przypadł naszym barwnym gospodyniom i gospodarzom ze znanego już redakcji TYGODNIKA Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach Czerwone Korale. Koło znane mieszkańcom z pielęgnowania dziedzictwa kulinarnego i kulturowego naszego regionu.


Gospodynie i gospodarze niejednokrotnie udowodnili, że tradycja i zwyczaje mazowieckiej wsi są dla nich sprawą pierwszorzędną. Takie działania przyczyniły się do wielkiego ogólnopolskiego sukcesu, bowiem 28 września 2024 roku podczas Międzynarodowych Targów Expo w Poznaniu, przedstawiciele KGW w Klaskach mieli zaszczyt uczestniczyć w wielkiej Gali Smaki Regionów, podczas której przyznano i wręczono Perły 2024. Koralowa reprezentacja z Mazowsza została doceniona za najlepszy produkt żywnościowy – podpiwek.


Nagrody przedstawicielom regionu Mazowsze wręczyła marszałek Janina Ewa Orzełowska i wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski. Obecni na gali byli również nasi zagraniczni sąsiedzi m.in. minister Rolnictwa, Środowiska i Ochrony Klimatu Kraju Związkowego Branderburgia Axel Vogel. Pośród nagrodzonych znaleźli się też tak ważne persony jak Adam Węgłowski – za baleron dworski oraz Krzysztof Kowalski – za olej lniany "Kowalski". Nagrodę dla KGW W Klaskach odebrali z rąk marszałkini przedstawicielki Zarządu KOŁA: Beata Gurzyńska – która też jest pomysłodawczynią, właścicielką przepisu i wykonawczynią wystawionego do konkursu produktu, Wioleta Wróbel i Barbara Karpińska.


U boku gospodyń wiernie kroczyli ich mężowie, również zaangażowani we wszystkie wydarzenia - członkowie i gospodarze KOŁA oraz najmłodsze gospodynie : Antonina, Oliwia i Amelia.


Wszyscy prezentowali się dostojnie, czego dowodem były huczne brawa i liczne pochwały za strój, który został zakupiony dzięki środkom pochodzącym ze wsparcia samorządu województwa mazowieckiego. Koralowa załoga spędziła w Poznaniu dwa dni, świętując pierwszego dnia z innymi nagrodzonymi przedstawicielami województw i drugiego zwiedzając Poznań, a przy okazji jeszcze mocniej zacieśniając koralowe więzi.


Dziękujemy przedstawicielom koła za tak wspaniały rozwój, zaangażowanie i promowanie naszego regionu na tak wysokim poziomie.


BEATA GURZYŃSKA




Podziel się
Oceń