Pniewska KUŹNIA, mimo że czas wakacyjny, nie próżnuje. Jej szefowa, Halina Witkowska, jeszcze ma w pamięci lipcowy udział w Dniach Broku i Puszczy Białej, gdzie prowadziła warsztaty z Moniką Poteraj. Panie wzięły też udział w konkursie kulinarnym – KURPIOWSKIE SPECJAŁY. I co? Wiadomo, przyjechały z nagrodami, i to z jakimi!Halina zajęła pierwsze miejsce w kategorii NAPOJE i NALEWKI, pierwsze w kategorii CIASTA i DESERY, drugie w kat. ZUPY i POLEWKI. Pani Monika otrzymała pierwszą nagrodę za PRZEKĄSKI i WYPIEKI OBRZĘDOWE oraz drugą za NAPOJE i NALEWKI.Bywalcy i przyjaciele KUŹNI doskonale znają jej smaki, te pampuchy, te fafernuchy, te pierożki z najróżniejszym nadzieniem, te rosoły z prośnianek, kotlety – grycaki, ta kapusta z grzybami...Ponadto KUŹNIA startuje z warsztatami haftu na płótnie. Trwają zapisy. Spotkania hafciarskie odbywać się będą w każdą sobotę sierpnia, czyli 6, 13, 20 i 27 w godzinach 10-12. Koszt 50 zł od osoby za każde spotkanie. Materiały zapewnia KUŹNIA KURPIOWSKA.
Jako ciekawostkę podajemy, że w Ostrołęce, w MUZEUM KULTURY KURPIOWSKIEJ, na wystawie czasowej, znajdują się hafty na lnie rękodzielniczek z Puszczy Białej, pań o dużym kunszcie i wrażliwości. Te serwety, obrusy, elementu odzieży (mamy takie w swoich domach), można prać, odświeżać. A jak? Otóż "Kąpiel w delikatnym mydle i suszenie w odpowiedni sposób poprawi ich dobrostan".
Fot. z FB KK
GMD