POWIEDZIAŁY NAM
BARBARA MEREDYK
Czym można zainteresować dzisiejszą młodzież? Jako wychowawca i nauczyciel języka polskiego stoję wciąż przed takim dylematem. Czasami uda się "wkręcić" młodych ludzi do aktywnego udziału w nietypowej lekcji. Tak też się stało podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadziła dla nas pani Aneta Szymańska w nowym Centrum Dziedzictwa Kulturowego. Pani prezes Pułtuskiego Stowarzyszenia Dialogu MOST z pomocą uroczej asystentki Poli czarowała nas ciekawostkami kultury i kuchni żydowskiej, jednocześnie przyrządzając kolorowe potrawy. Zachęcała młodzież do pomocy, lecz uczniowie najaktywniejsi byli podczas degustacji kolejnych dań. W tempie błyskawicy powstawały pyszności: humus, rozgrzewająca zupa, warzywa na patelni... Ale hitem dla nas był zapiekany kalafior z sosem sezamowym i ziarnami granatu. Przy tej okazji dowiedziałam się, że wielu moich wychowanków jest wegetarianami, więc kuchnia, którą mogli poznać, będzie dla nich inspiracją do wzbogacenia ich domowego menu. Nawet chłopcy z apetytem zajadali potrawy i wykazali zainteresowanie "zieleniną". Spotkanie to było supermikołajkowym prezentem, za który serdecznie dziękujemy pani Anecie.
BARBARA BLUSZKO
Z wielkim zainteresowaniem udałam się na warsztaty kuchni izraelskiej. Cztery lata temu byłam na wycieczce w Ziemi Świętej i mogłam spróbować bliskowschodniej kuchni. Te smaki zostały ze mną i cieszyłam się, że będę mogła znowu posmakować egzotycznych potraw. Aneta rozpoczęła nasze spotkanie od relaksującej herbaty z pąków róż. To wprowadziło nas w świat izraelskiego bazaru. Później wspólnie przygotowaliśmy przystawki - mezze. Zrobiliśmy humus, w którym moczyliśmy przepyszny chleb z gruziński. Przygotowaliśmy również pastę tahini oraz arabską przyprawę zatar do chleba. Następnie robiliśmy tradycyjnego izraelskiego pieczonego kalafiora z pastą sezamową, owocami granatu, posypanego pietruszką. Potem bakłażan pieczony z pomidorami i czosnkiem. Wszystko przygotowywaliśmy przy fantastycznej muzyce z Izraela i we wspaniałej atmosferze. Kolejne danie? Niezwykle kolorowa, oryginalna zupa z czerwonej soczewicy, batatów, z kurkumą i ziarnami kolendry. Zaskakujące było danie główne, czyli gotowany ryż z egzotycznymi przyprawami - to berberys, kurkuma mielony sezam, kmin, rodzynki, pestki dyni. Do tego warzywa, więc cukinia, marchewka, czerwona cebula, czosnek, papryka – wszystko stworzyło bardzo smaczną, egzotyczną potrawę. Roznoszący się zapach dał nam pozytywną energię, jak kolory potraw i ich smak. Chcemy więc więcej takich spotkań!
OTO PRZEPISY, WYPRÓBOWANE, NIESKOMPLIKOWANE I SMACZNE. WYPRÓBUJ JE:
SZAKSZUKA - Papryka, czerwona cebula, pomidory bez skórki, sól pieprz, papryka w proszku. Podduszamy na oliwie z oliwek warzywa na patelni do miękkości, robimy w utworzonej masie dziurki, wlewamy jajka, solimy, pieprzymy i podajemy, kiedy są lekko ścięte.
TAHINI - Pasta sezamowa - około 4 łyżek, odrobina wody, sól, pieprz, sok z jednej cytryny, dwa ząbki czosnku, świeża natka pietruszki. Wszystko mieszamy i gotowe.
HUMUS - Słoik ciecierzycy razem z sosem, który jest w słoiku wlewamy do miski, dodajemy tahini z przepisu powyżej, doprawiamy i podajemy ze świeżą pitą lub chrupiącym chlebem.
IZRAELSKI RYŻ - Gotujemy ryż i mieszamy z prażonymi pestkami dyni, rodzynkami, kurkumą, ziarnami kolendry, solą i pieprzem. Podajemy z duszonymi warzywami cukinią, marchewką, czerwoną cebulą, papryką, czosnkiem z odrobiną miodu, soli i pieprzu.
ZUPA Z CZERWONEJ CIECIERZYCY - Dusimy czerwoną cebulę, czosnek, paprykę, bataty, marchewkę, imbir, gotujemy wodę z soczewicą, wrzucamy do wody uduszone warzywa, blendujemy, doprawiamy - sok z cytryny, mleko kokosowe, sproszkowana kurkuma, ziarna kolendry, miód, sól pieprz.
BABAGANUSH - nakłute bakłażany pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry, dodajemy tahini, pomidory bez skóry, sól pieprz, świeżą pietruszkę.
PIECZONY KALAFIOR - Kalafior w całości wkładamy do piekarnika, pieczemy, aż będzie brązowy, nie czarny!!!! Wyjmujemy, smarujemy tahini, solą, pieprzem, posypujemy natką pietruszki i ziarnami granatu.
Podała Aneta Szymańska
