Młodzież przygotowała zdrowe, bezmięsne dania, niezwykle oryginalne i pięknie podane. Nad przygotowaniem i właściwym przebiegiem zmagań młodych kucharzy czuwały panie: Eliza Dembe Stańczak - kierownik praktycznej nauki zawodu oraz Izabela Pniewska, Dorota Szymczuk i Edyta Żychowska - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. W jury zasiedli: Marzena Kowalczyk i Izabela Lis z Hotelu Narvil w Serocku, dyrektor Domu Polonii w Pułtusku Michał Kisiel, Andrzej Kołodziejczyk z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ewa Jaworska - przewodnicząca Rady Rodziców oraz autorka tego artykułu, jak zwykle zachwycona gościnnością golądkowskiej szkoły. Trzeba bowiem powiedzieć, że gości zawsze przyjmuje się tutaj po królewsku, częstuje pysznym jedzeniem i słodkościami (tym razem był to omlet, sery, wędliny, a do kawy również pierniki z nazwą szkoły, smakowite i chrupiące).
Wróćmy jednak do pokazów kulinarnych. Uczniowie od razu wzięli się o roboty. Byli zestresowani, przejęci, ale świetnie zorganizowani. Zadania zostały podzielone i wkrótce z pracowni gastronomicznej wydobywały się cudowne zapachy przygotowywanych dań. Każda z czterech drużyn krótko zaprezentowała swoje dzieło, mówiąc o składnikach i przyprawach. Degustacja była prawdziwą rozkoszą dla podniebień jurorów. Piękne podane, smaczne, oryginalne. Trudno było wybrać najlepszych i dlatego różnice punktowe okazały się naprawdę niewielkie. Oceniano smak, sposób podania, kreatywność, zgodność z tematyką pokazów.
I miejsce zajęła klasa I tżiug za placek brokułowy w osnowie buraka czerwonego.
II miejsce przypadło klasie III tżiug za strogonowa warzywnego z bułkami pszennymi.
III miejsce zajęła klasy IV tżiug za burgery z kaszy jaglanej z burakiem czerwonym.
Wyróżnienie przypadło klasie II tżiug za sakiewki z kaszą jaglaną i wędzonym serem.
Nagrody, ufundowane przez hotel Narvil, Dom Polonii w Pułtusku i Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, wręczono na sali gimnastycznej, gdzie tego dnia odbywały się uroczystości dnia patronki szkoły Jadwigi Dziubińskiej. Dyrektor Ewa Leszczyńska gratulowała młodym zdolnym kucharzom, dziękując za zaangażowanie i wysiłek włożony w przygotowanie dań, których nie powstydziliby się najlepsi uczestnicy telewizyjnego show. Brawo!











































































