A chodzi o IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im dra Grzegorza Russaka i I Konkurs Muzyki Myśliwskiej KRESOWA DUSZA. Owo przedsięwzięcie kulinarno-muzyczne to promowanie łowiectwa, tradycji i kultury wśród mieszkańców naszego regionu, też podkreślenie, że potrawy z dzika są wyśmienite, a dziczyzna to zdrowe, naturalne mięso najwyższej jakości. Nic dziwi więc, że ludzi na podzamcze przybyło moc, kolejki przed stoiskami ze smakowitościami (narodowymi i rodzimymi KGW) wiły się jak węże boa, ale i tak wielu smakoszy kuchni myśliwskiej musiało się obyć smakiem, podobnie jak w tawernie.
IV edycja, bogata (strefa edukacyjna – pięknie wyeksponowana, kynologiczna – olbrzymia uciecha dla dzieci, TAKŻE WARSZTATY MALARSKIE Z MISTRZEM G. PITSKO), zgromadziła 64 sygnalistów i 16 zespołów oraz gości z rożnych stron kraju, nawet z Paryżu (państwo Piwniccy w towarzystwie dyr. Michała Kisiela; p. Sławomir Piwnicki był pierwszym szefem zamkowej kuchni). Wystąpiły Leśne Smyczki – kapela górska i Hubertus – zespół muzyki myśliwskiej. Jak nam powiedział pan Jan, nóżka chodziła, a panowie i panie rywalizowali o główną nagrodę w czterech kategoriach: danie główne, przystawki, desery, nalewki.
To wyjątkowe wydarzenie sprowadziło do Pułtuska, co oczywiste, żonę i syna dra Grzegorza Russaka, Joannę, pielęgnującą dziedzictwo i pasje swojego męża, dyrektora Domu Polonii przez długie lata. Michał Russak, syn, ze ściśniętym gardłem, wspomniał o charyzmie ojca, którą doskonale odczuwali ci, którzy mieli okazję go poznać, gotować z nim, snuć rozmowy, słuchać jego gawęd o smakach polskich w telewizji czy przy restauracyjnym stole i kawiarnianym stoliku w Kasztelance.
Dodajmy, że KONKURS organizowany jest przez STOWARZYSZENIE WSPÓLNOTA POLSKA wspólnie z KŁ CZAJKA i PZŁ Zarządem Okręgowym w Ciechanowie.
Wyniki KONKURSU KULINARNEGO? Najpierw jurorzy, oto oni: Michał Russak, Piotr Spigiel, D. Milewski, Piotr Bogdanowicz, Sławomir Kwiatkowski.
Danie główne: Żeberka z dzika– zwycięzca KŁ CZAJKA w PUŁTUSKU; 2: Żur na babie z jajami - Stowarzyszenie Miłośników Gończego Polskiego; 3: Stek z sarny – KŁ Krzyżówka. Przystawki: 1. - Pleśniak – KŁ NAREW; 2. – Marcinek – Stowarzyszenie Miłośników Gończego Polskiego; 3. - Tort z bitą śmietaną z owocami – KŁ CZAJKA.
Nalewki: 1. – Nalewka HYĆKA ZBITY TYRKA, 2. – Nalewka z młodych sosen i miodu – Marcin Michalak; 3.- Nalewak Mocny Franek – Franciszek Gutowski.
- Pułtusk to miasto przyjazne dla myśliwych, zaszczepił tę przyjaźń dr Russak, my ja kontynuujemy i robimy to dosyć dobrze – powiedział Adaś Przybysz, prezes KŁ CZAJKA w Pułtusku.
Dyrektor KRESOWEJ DUSZY Krzysztof Piekarski i wiceprezes SWP są zgodni: - Od czterech lat mamy tę przyjemność goszczenia na podzamczu miłośników myślistwa i prezentowania dań z dziczyzny. To duże wydarzenie w naszym regionie. Pomysł wyszedł od Adasia Przybysza, prezesa KŁ CZAJKA, przyjaciela dra Russaka, który to chciał uczcić i podtrzymać pamięć dyrektora Grzegorza Russaka. A kuchnia kresowa? Jestem związany z Kresami i kuchnią kresową, więc wymyśliliśmy KONKURS KUCHNI MYŚLIWSKIEJ i KRESOWEJ, stąd i dziś były serwowane specjały kuchni kresowej, jak i myśliwskiej. A DOM KULTURY POLSKIEJ w Wilnie, w swojej restauracji, przygotowuje nam od 4. lat specjały kuchni litewskiej do degustacji, a od dwóch lat prezentujemy specjały kuchni Czech (jagnię) i Zaolzia. Kuchnia litewska podobna jest do białoruskiej i podlaskiej. Jednym słowem świetne, smaczne - ludne wydarzenie.
GRAŻYNA M. DZIERŻANOWSKA , tekst i fot.