W uroczystości zorganizowanej 10 grudnia br. wzięli udział przedstawiciele firm i instytucji, które aktywnie wspierają szkołę w procesie kształcenia praktycznego, przyczyniając się do wzrostu jego skuteczności i atrakcyjności.
W szkolnej bazie pracodawców znajduje się aktualnie ponad 50 firm i instytucji działających w branżach, w których szkoła kształci. Tworzą ją przedsiębiorstwa zajmujące się obsługą techniczną rolnictwa, gabinety weterynaryjne i lecznice dla zwierząt, centra ogrodnicze i biura projektowo – wykonawcze, firmy działające w sektorze odnawialnych źródeł energii, hotele i restauracje oraz indywidualne gospodarstwa rolne.

– Współpracujemy ze szkołą w Golądkowie już ponad 11 lat. Dzięki temu mamy realny wpływ na jakość kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i czuwamy nad tym, aby była ona utrzymywana na poziomie spełniającym wysokie standardy naszego hotelu. Uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności praktyczne, które zapewniają im przewagę na rynku pracy i powodują, że z łatwością znajdują zatrudnienie w swoim zawodzie – powiedziała nam Izabela Lis HR Manager Hotelu Narvil w Serocku.
Współpraca szkoły z sektorem biznesu kojarzy nam się z głównie z organizacją praktycznej nauki zawodu. Praktyki i staże u pracodawców dają możliwość zastosowania i pogłębienia wiedzy w rzeczywistych warunkach pracy oraz zdobycia pierwszego doświadczenia zawodowego. Jednak w przypadku Zespołu Szkół w Golądkowie jest to tylko jedna z wielu form współpracy. Aktualnie realizowane działania przy wsparciu przedsiębiorców, to między innymi: innowacja pedagogiczna „Kształcimy razem z pracodawcą” pod patronatem Zakładu Mleczarskiego w Winnicy czy projekt edukacyjny „Koło młodego ogrodnika” pod patronatem firmy Green Crops. Pracodawcy wspierają szkołę w organizacji kursów i szkoleń dla uczniów i nauczycieli, a także włączają się w działania z zakresu doradztwa i promocji kształcenia zawodowego.

To zaangażowanie przynosi korzyści obu stronom, co podkreśla między innymi pan Krzysztof Różycki – dyrektor operacyjny w firmie Green Crops, który powiedział:
– Współpraca z Zespołem Szkół w Golądkowie to dla Green Crops inwestycja w przyszłość. Każdy dobry ogrodnik wie, że jakość finalnego produktu zależy od doskonałego początku – zdrowych, silnych sadzonek oraz ich starannej pielęgnacji. Tak samo podchodzimy do budowania zespołu: odkrywamy młode talenty - „diamenty”, które dzięki naszej pomocy i doświadczeniu stają się liderami nowoczesnego ogrodnictwa. Dzięki tej współpracy możemy aktywnie kształtować przyszłych agronomów, przygotowując ich idealnie na wyzwania dynamicznego sektora.

Podczas Dnia Patrona Pani Dyrektor Ewa Leszczyńska podziękowała wszystkim przedsiębiorcom, którzy aktywnie wspierają szkołę, tym obecnym i tym, którzy z różnych względów nie mogli wziąć udziału we wtorkowej uroczystości. Wyraziła nadzieję na dalszą współpracę i kolejne podejmowane wspólnie inicjatywy.
Po zakończeniu oficjalnej części uroczystości, zaproszeni goście mieli okazję spróbować potraw przygotowanych przez uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowanych na bazie produktów takich marek jak President i Galbani, ufundowanych przez Zakład Mleczarski w Winnicy. Był to namacalny i niezwykle smaczny dowód doskonałej współpracy szkoły z jednym z największych pracodawców na lokalnym rynku.