Zebranych powitał wójt Adam Dariusz Rachuba, odczytał również życzenia od WICEPREZESA Rady Ministrów, MINISTRA Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka i MARSZAŁKA Województwa Mazowieckiego Adama Struzika. Powiedział: – Atrakcji jest bardzo dużo, pogoda się trochę ustabilizowała, oby nie padało. Dobrze by było, żeby dzieci miały dobrą zabawę w wesołym miasteczku, bo atrakcji jest dużo. Będą występowały zespoły z Gzowa, z Dzbanic, z Trzepowa, Niestępowa, z Koziegłów. Ponadto będzie degustacja dań, a tę poprowadzą stoiska: Zakłady Mięsne LENARCIK i KGW – Czerwone Korale z Klask, z Łępic – Wesołe Dziewczyny, z Gzowa, Pobyłkowa Małego i Pobyłkowa Dużego. A potrawy są naprawdę wspaniałe, na ciepło i na zimno.
Do smakowania dań ustawiały się długie kolejki, bo i były co degustować. Podajmy dla przykładu menu Czerwonych Korali, wszystkie potrawy z wykorzystaniem ziemniaków: parzybroda, baba ziemniaczana, kotlety ziemniaczane, gołąbki z farszem ziemniaczanym, ogniataki. Gospodynie z Pobyłkowa Dużego częstowały doskonałym salcesonem czarnym i białym oraz pasztetem. Ciasta? Te pochodziły ze stoiska w Pobyłkowie Małym. Serwowano też nalewki.
Kazimierz Dzierżanowski – tekst i fot.













